Volontär

Att jobba som volontär på SOS är ett otroligt givande, men det är även ett krävande arbete. Man bör ha någorlunda bra kondition eftersom man rör på sig hela dagarna och det är även viktigt att bra hand med hundarna. Du får inte vara rädd att bli skitig, för det blir man garanterat! Att göra rent i kennlar, rasta hundar och göra hälsokontroller är några av de sysslor som ingår i arbetet. Att åka ner och se alla hundar och det otroliga arbete som människorna på hundgården lägger ner är en upplevelse för livet som alla bör uppleva. Risken är att man aldrig vill åka därifrån och när man väl gör det är det ofta med en ny familjemedlem i släptåg.
För att vara volontär ska vara över 18 år och kunna stanna minst två veckor. Vi ser gärna att du vet vilka veckor du kan komma när du kontaktar oss. Anmälan är inte bindnade så tveka inte om du är nyfiken på vad det innebär. Vad resan kostar beror på när du åker, vilket flygbolag du väljer o.s.v. Kostnaderna för dig är flygresan, matkostnader, samt  en kostnad på 1.000:- till SOS. Denna kostnad inkluderar hämtning/lämning på flygplatsen och resten går till hundarna. Vi är ständigt i behov av flyg för våra hundar och ser därför gärna att du bokar din hemresa i samråd med oss. Är det möjligt för dig att boka annan dag för hemresa än söndag eller måndag ser vi gärna att du gör det då det inte är möjligt att flyga hundar dessa dagar.
————-

Innan du bestämmer dig för att åka ner till gården vill vi att du läser igenom informationsbladet noggrant och verkligen tänker igenom ditt beslut. Arbetet är ofta mer påfrestande än vad man tror! 

Om du väl bestämmer dig för att åka ner ser vi helst att flygbiljetterna bokas senast en månad före datum för resa, boka dock inga flygbiljetter innan du har fått flygtiderna samt datumen godkända av vår bokningsansvariga. Vi vill att du som volontär stannar minst två veckor och du kan som längst boka in dig för två månader. Om du vill stanna längre än två månader finns möjligheten att ansöka om förlängning efter cirka en månads arbete då vi haft möjlighet att utvärdera din arbetsinsats. Två månader är dock ungefär så länge volontärerna brukar orka arbeta utan att arbetsprestationen sjunker. 

Alla som arbetar inom SOS Animals gör detta ideellt. Vi erbjuder dig ett delat boende med de andra volontärerna på hundgården i Spanien, samt hämtning på flygplatsen om du landar innan 21.00. Kostnaderna för Dig är flygresan, matkostnader, samt förutom det så tillkommer en kostnad på 1.000:- till SOS. Denna kostnad inkluderar hämtning/lämning på flygplatsen och resten går till hundarna. Du betalar enklast via swish till konto 1233196557, eller via pg 183341-7. Boendet ligger ute på landet och enda sättet att ta sig dit/därifrån är med bil eller taxi. Detta gör att man spenderar i princip hela sin vistelse på gården. 

Du måste vara över 18 år för att arbeta som volontär på SOS Animals hundgård i Malaga. Volontärer som inte sköter sina arbetsuppgifter riskerar att inte få några referenser att visa för kommande arbetsgivare eller skolor. Vid upprepade problem kan SOS besluta att skicka hem en volontär. Om du av någon anledning väljer att åka hem tidigare än beräknat får du själv ansvara för ombokning av flygbiljetter samt transport till flygplatsen. 

 

Är volontärarbete på SOS Animals något för mig? 

Att arbeta på SOS är hårt och krävande. Vi vill att du ska varamedveten om att du kommer bli utsatt för ett hårt arbete, intebara fysiskt utan även psykiskt. Dagarna består av mycket arbete,skällande hundar, promenader och utfodring. Mot slutet av dagen är man trött och smutsig. Det är viktigt att du är förberedd på vad arbetet innebär. 

Alla som jobbar med SOS gör det ideellt, även våra medarbetare i Spanien. Eftersom de flesta av dem har vanliga jobb vid sidan av har de inte möjlighet att besöka gården dagligen, detta innebär att du måste ta eget ansvar. Då en ny volontär anländer ansvarar de som redan varit där ett tag gemensamt för att lära den nyanlände arbetet, detta kan vara du själv om du stannar en längre tid. 

Boendestandarden är väldigt enkel eftersom större delen av pengarna som kommer in läggs på hundarna. Det finns det tillgång till fullt utrustat kök och badrum. Det finns tillgång till Wifi. Eftersom volontärerna delar på boendet är det mycket viktigt att du håller ordning efter dig och att alla hjälper till med städningen av huset, och gemensamma utrymmen. 

När du lagar mat är det mycket viktigt att du diskar efter dig. Det är också viktigt att all mat finns förvarat i skåp och kylskåp för att undvika skadedjur, så som möss och råttor, eftersom de finns i närheten av gården. Alla sopor ska därför slängas så fort en påse är full. 

Det finns enbart ett rum, med plats för 3 volontär. Det finns inte många förvaringsutrymmen så det är vanligast att man har sina saker i sin resväska. Det finns ett badrum med, dusch och toalett som alla får dela på. 

Rökning är absolut förbjuden inomhus och i arbetet med hundarna!! 

På gården kan finnas uppemot 14 hundar varav ca 7-8 stycken är sk lifers, hundar som pga sjukdom, rädsla osv kommer tillbringa sitt liv på hundgården.  

En del av hundarna är stora och starka och kan vara understimulerade vilket kan leda till att de blir väldigt glada när någon kommer in i buren. Därför måste du vara beredd på att de hoppar mycket. Vissa hundar drar även en hel del i kopplet. Den tid du spenderar med dem är dock deras höjdpunkt på dagen och det är viktigt att du kan bemöta deras glädje med tålamod. 

Arbetet består till störst del av städning av kennlar, promenader, matning & medicinering samt till viss del veterinärbesök. 

Arbetsdagen består av två arbetspass, ett på morgonen och ett på kvällen. Förmiddagspasset börjar tidigt, oftast vid 7-8 på morgonen, och pågår i minst 4 timmar. Exakt tid beror på årstid, väder och antalet volontärer på gården. Även om arbetstiden varierar är det viktigt att du inte skyndar igenom arbetet, arbetstiderna får inte underskridas. Är man färdig med promenader och städning innan arbetspasset är slut skall återstående tid spenderas med hundarna. Eftermiddagspasset börjar oftast mellan 17-19 och håller på i ca. 3-4 timmar. 

Mellan arbetspassen har du några timmar ledigt. Eftersom gården är belägen ute på landet, med dålig tillgång till kollektivtrafik, har du då tillfälle att spendera kvalitetstid med hundarna, utöver dina arbetsuppgifter. Hundarna uppskattar verkligen om du tar dig tiden att kela, leka, bada eller bara umgås med dem under din lediga tid. 

Promenaderna är oftast runt 30-45 minuter långa och går i bergen. Ställ in dig på att du kommer få gå flera promenader per dag. Vissa hundar behöver mer stimulans och man kan då se promenaden som ett träningspass där man till exempel övar kontaktövningar eller annan mental träning. Hundarna ska även få vara i Play-pen varje dag, finns det flera volontärer är det bra om någon kan vara där och hålla hundarna sällskap. Då kan du till exempel leka med dem, kela, utföra pälsvård och kloklippning eller annat du kan komma på. 

SOS förespråkar så kallade mjuka metoder. Är du osäker på vad detta innebär kan du läsa på vår hemsida under ”Adoptera hund” – ”Hund från SOS”. Detta innebär i korta drag att vi inte anser det vara okej att till exempel rycka i kopplet då hunden drar eller på andra sätt bestraffa hunden. Försök istället få hunden att fokusera på dig genom att vara lugn och positiv. Alla hundar ska ha sele på promenaden. Detta för att inte hundarna ska få kroniska skador på sina halsar. Drar de mycket får man istället försöka få deras uppmärksamhet på promenaderna och därefter belöna dem så de lär sig att det är bättre att vara hos er som promenerar istället för att dra. 

En stor del av arbetet består av att grundligt städa utrymmen där hundarna vistas. Städningen är väldigt viktig för att minimera spridning av bakterier och sjukdomar. Kennlarna städas normalt två gånger per dag. Städningen innefattar borttagning av avföring, rengöring av vattenskål samt liggytor. Golvet skall göras rent genom sopning, högtryckstvätt och moppning. Dock kan man behöva ha extra uppsikt över vattenskålar och avföring mellan arbetspassen. Tänk speciellt på att rengöra vattenskålar och pooler noggrant under sommarhalvåret när alger kan sprida sig snabbt i hundarnas vatten. Även play-pen och gården ska städas dagligen, plocka då upp avföringen när du ser det under dagen för att minska risken för spridning av sjukdomar. 

Återigen; blir man klar med arbetet innan de utsatta tiderna så kan man istället ta ut enskilda hundar för extra promenad eller träning, gå runt och kela med dem, ägna sig åt pälsvård och kloklippning, bada dem eller vad man kan komma på som behöver göras. Tänk på att du kommer för hundarnas skull, inte för att arbeta undan dagen så fort som möjligt för att sedan ha en så lång siesta som möjligt. 

Det finns inte alltid medarbetare närvarande under arbetet med hundarna och därför är det viktigt att du kan ta ansvar och känner stort engagemang för att hjälpa dessa hundar till en bättre vardag. 

      

Din lediga tid 

Du kommer spendera väldigt mycket tid på gården, men du kan få någon ledig dag. Om du får någon ledig dag eller hur många lediga dagar du får beror på hur länge du stannar och hur många volontärer det finns. Under den lediga tiden finns det möjlighet att boka vår lokala taxi mot en avgift på 25 euro så kan han till exempel köra till Malaga, så man kan vara turist för en dag, eller kanske besöka stranden. 

På siestan kör man ibland iväg och badar med hundarna eller tar med dem in till närmaste stad/by. Detta är ett perfekt tillfälle att umgås med hundarna samtidigt som de får social träning. 

Vad du väljer att göra på din lediga tid är upp till dig själv, men tänk på att du ska orka jobba dagen efter. Detta gäller speciellt om du väljer att ha en utekväll och/eller dricka alkohol. Du måste orka med arbetet på gården, annars förstör du för övriga volontärer och hundarna. Tänk på att alkoholförtäring tillsammans med hundarna är strängt förbjuden, detta gäller även på siestan eftersom du ska jobba på eftermiddagen. 

     

Ankomst 

Du flyger till Malaga flygplats i södra Spanien. Boka inte något förrän vi har diskuterat fram en tid som passar både dig och oss! Vi är tacksamma om ni inte bokar resan via resebyrå. För att vi ska kunna boka hämtning så vill vi inte att du bokar flyg som landar efter 21.00. Om det absolut inte finns annat flyg, än efter 21,00 så hör av dig innan så får vi försöka lösa det. 

På flygplatsen i Malaga blir du hämtad av någon av SOS medarbetare i Spanien, mer information om detta får du när du bokat din biljett. På vägen till hundgården kör ni till en affär så att du kan handla mat för några dagar. Om du landar sent på kvällen en vardag, efter lunch på en lördag eller på en söndag är affärerna stängda och du måste då ta med dig lite mat från Sverige. Volontärerna har en bil till förfogande så att de kan köra och handla mat när det börjar ta slut. Matpriserna och utbudet är i stort sett detsamma som i Sverige. 

Om olyckan är framme 

Det är väldigt ovanligt att volontärer skadar sig i arbetet med hundarna. Skulle du behöva uppsöka vård under din vistelse gäller det blå kortet från försäkringskassan för fri sjukvård inom annat EU-land. Om du inte redan har kortet kan detta beställas från Försäkringskassans hemsida, beställningen kan ta upp till 10 arbetsdagar så var ute i god tid! 

Vi rekommenderar att volontärerna har giltigt stelkrampsvaccin, rabiesvaccin är inte nödvändigt. 

           

När det närmar sig hemresa 

Se till att du lämnar boendet i ett sådant skick som du själv vill finna det i. Du lämnar stället städat och iordning, då gäller även att sängkläder och eventuella handdukar skall tvättas innan din avresa. 

Vi ser gärna att du flyger hem med Norwegian, alternativt SAS för vi ska kunna skicka med hundar på ditt flyg hem. Men du ska naturligtvis välja det alternativ som passar din egen plånbok. För att vi skall kunna skicka med hundar gäller att ni bokat resan direkt med Norwegian eller SAS och EJ bokar via resebyrå, då de inte kan hjälpa till att boka på hundar i efterskott. Om något är oklart kring detta så fråga gärna innan ni bokar.

Ifall du ska hjälpa till att transportera hundar till deras nya ägare i Sverige kommer en person från SOS följa med till flygplatsen och checkar in hundarna och du möts sedan upp av en SOS-medarbetare på flygplatsen i Sverige. Mer information om hur hundtransporten går till får du om det blir aktuellt för dig att flyga hem någon hund. 

Dela gärna med dig av din tid på gården. Du kan till exempel skriva en text som vi kan lägga upp på hemsidan. 

Adoption av hund 

Det är ganska vanligt att volontärer faller för en viss hund och bestämmer sig för att adoptera den. En intresseanmälan skall alltid fyllas i och all kontakt gällande adoption sker i samråd med SOS Animals i Sverige, oavsett om hunden finns på SOS Animal Sveriges hemsida eller inte. 

Hoppas att du nu efter att ha tagit del av denna information fortfarande är intresserad av att volontärarbeta hos oss!