Första tiden hemma med din hund ❤️

Naturbehov

En del hundar behöver kissa direkt när de kommer ut ur transportburen, andra håller sig till dagen efter. Första promenaden bör inte vara lång. Gå till en början samma runda varje dag, utöka sedan med att variera mellan vanliga rundan och nya områden. Det är skönt för hunden att kunna förutse något i sin nya vardag. Det skapar trygghet vilket många gånger behövs för att hunden ska göra ifrån sig ute. Att få hem en spansk hund kan jämföras med att få hem en valp, rumsrenheten måste tränas in från första början. När hunden gör ute så berömmer du mycket, varje gång. Du kan även belöna den med lite gott. Det är olika hur lång tid det tar för en hund att bli rumsren. Även om hunden redan är vuxen så har den kanske aldrig behövt hålla sig förut. Det kan gå snabbt, men det kan dröja länge innan man kan lita på hunden. Efter mat, lek och sömn så behöver hunden gå ut, precis som en valp. Beröm när hunden kissar ute, ignorera när den gör inne och se till att städa ordentligt så att hunden inte blir frestad att kissa på samma ställe igen. Tänk även på att hunden trots avmaskningen kan ha mask när den kommer, därför är det mycket viktigt att du plockar upp efter den.

Ta det lugnt

Din hund behöver få vänja sig vid sin nya vardag i lugn och ro. I början måste du vara hemma med hunden och bara ta det lugnt. Släpa inte hem hela släkten för att titta på nytillskottet första dagen, hunden måste först få lära känna sina närmaste. Allt är nytt för hunden, TV, dammsugare, barn som leker, telefon osv. Ge hunden gott om tid att bekanta sig och göra sig hemmastadd. Tänk också på att hundens dygnsrytm är annorlunda eftersom arbetet på SOS hundgård sker i en annan takt. Det kan ta lite tid innan din hund vänjer sig vid den nya rytmen med flera promenader och matningar. På SOS hundgård finns varken mycket bilar eller hårt trafikerade vägar. Tänk på att en hund lätt kan bli skrämd av en lastbil som skramlar förbi inne i stan så håll hårt i kopplet och se till att du har ett halsband som hunden inte kommer ur. En skrämd hund sliter sig lätt och kan vara svår att få tag på om den inte hunnit börja lita på dig. Som tidigare nämnts är hundarna inte vältränade när de kommer till Sverige, tänk på att öka motionen successivt.

Ensamhet

Börja träna på att lämna hunden själv så fort du märker att den blivit lite mer trygg. Börja med att lämna den själv i ett rum medan familjen befinner sig i ett annat. Sedan kan hunden vara själv medan ni går ut med soporna, ner i tvättstugan, iväg och handlar osv. Till slut kommer det att fungera bra och hunden ser den ensamma stunden hemma som en vilopaus och passar på att sova.

Barn

Se till att barn och hundar respekterar varandra! Hunden kan mycket väl vara rädd för barn och visa detta genom att morra. Den kan också vilja gå undan och då får barnen under inga omständigheter följa efter. Barnen får inte dra hunden i öronen, svansen osv. Hund och barn brukar komma bra överens, men ska aldrig lämnas utan vuxens tillsyn.

Konsekvens

För hunden är det en trygghet att veta vilka regler som gäller och att det alltid är samma regler. Vill du inte ha hunden i sängen senare, ska du inte låta den ligga där den första veckan bara för att den är ynklig just då. Det är bäst att redan från början tillämpa de regler som ska gälla i fortsättningen. Att vara konsekvent är inte att vara hård, det är att vara rättvis.

Mattefixering

Till en början brukar hundarna fästa sig mest vid matte och vill helst inte släppa henne ur sikte en enda sekund. Hunden är rädd att förlora sin nya flock och håller sig så nära som möjligt. Det brukar gå över efter ett tag, men om ni är flera i familjen så se till att alla håller på med hunden lika mycket. Alla bör gå ut med hunden och ge den mat, då får den fler att ty sig till. Vissa hundar har dåliga erfarenheter av människor, främst av män. Det kan därför krävas lite extra ansträngning från husse för att vinna hundens förtroende. Ta inte detta personligt utan agera bara lugnt och försiktigt så lär sig hunden att du är snäll. Undvik hög röst, yviga rörelser och att komma mot hunden uppifrån.

Mat

På SOS hundgård får hundarna mat 2 ggr/dag, vilket kan vara bra att fortsätta med. Det kan vara lockande att hälsa hunden välkommen med ett riktigt skrovmål med exempelvis kött, detta kan dock göra mer skada än nytta då hundens mage inte är van vid den typen av mat. Omställningen som flytten innebär kan påverka hundens mage negativt. Ibland kan skonkost så som kokt vit fisk, kokt kyckling kokt ris/risavkok, maizenagröt eller morotspuré behövas under en period. Vad man därefter väljer att ge sin hund är en fråga om vad just din hund tycker om och mår bra av att äta. Det finns ett stort utbud av foder till hundar idag och ingen kan på förhand säga vad som kommer att passa just din hund bäst. Tips på bra foder kan du få av din kontaktperson.

Annan hund

Finns redan en hund i familjen rekommenderar vi att det första mötet sker genom en gemensam promenad på neutral mark, det bör aldrig ske i bilen eller hallen. Får de bekanta sig med varandra ute först brukar det gå bra att gå in sedan. I början kanske de gruffar en del och vaktar på varandra. Den gamla hunden vill kanske inte dela med sig av uppmärksamheten och viceversa. Ägna lika mycket tid åt båda två, och var uppmärksam på hur de beter sig mot varandra. Din spanska hund är mycket bra på hundspråk efter sin vistelse på hundgården och vanligtvis kan hundarna kommunicera och blir snart vänner.

Löss

Hundarna från Spanien brukar inte ha löss. De badas med avlusningsschampo innan de åker men det är bra att hålla lite koll ändå. Om hunden anländer till Sverige på sommaren brukar de kunna kännas dammiga eftersom det är så torrt i Spanien.

Problem

Om det blir problem med hunden så hör av dig till någon av oss. Vi har kunniga medarbetare inom föreningen som förhoppningsvis kan hjälpa till. Det är mycket bättre att höra av sig tidigt än att vänta tills problemet känns olösligt. Har du frågor om hundens hälsa är du självklart också välkommen att kontakta oss. Behöver hunden under den första tiden uppsöka veterinär, kontakta gärna oss först. Självklart ska du kontakta din veterinär om det är något som oroar dig. Tänk dock på att veterinärbesök kan upplevas som obehagligt för din hund. Om du har möjlighet bör du vänta med det första besöket tills hunden är tryggare. Den har ett helt nytt liv att vänja sig vid. Därför – skynda långsamt!

Kom ihåg!

Det allra BÄSTA du kan ge din hund är också det allra billigaste och lättaste, nämligen beröm! Slösa med det och ge det i samma sekund som din hund förtjänar det och överdriv gärna i början. Det är inte fråga om att lära sin hund vad den inte får göra utan att uppmuntra den när den gör det den SKA göra!