SOS Animals (Spay Our Strays) grundades 1997 av Tony Byford och Kim Halliwell. Det var även det året som vi började placera hundar i Sverige. Tillsammans köpte de marken där SOS låg fram till 2010. Kim Halliwell lämnade den spanska organisationen 2008 och i januari 2010 flyttade SOS hela hundgården till Churriana i närheten av Torremolinos där verksamheten bedrevs fram till hösten 2011. För tillfället är SOS beläget i närheten av staden Coin utanför Malaga.

SOS Animals mål är att minska oönskade hundars lidande och antalet hemlösa hundar. Hundgården tar emot övergivna hundar och ser till deras behov. Endast djur som inte kan behandlas veterinärt eller visar tecken på aggression avlivas och då enbart på veterinärs inrådan.
Enligt spansk lag måste hundar utrustas med mikrochip samt hållas kopplade på allmän plats. Detta betyder att en hund som är kastrerad och chipmärkt inte kan återvända till gatan igen utan måste placeras i ett hem eller på hundgården. Den lokala uppsamlingsplatsen för hundar behåller till skillnad från SOS bara hundarna i upp till 14 dagar. Det är den tiden allmänheten har på sig att hitta sin bortsprungna hund eller nya ägare kan adoptera en hund. Alla hundar som inte hämtas eller adopteras inom dessa dagar avlivas. SOS Animals däremot avlivar som sagt inte friska hundar.

När en hund lämnas till SOS kontrolleras för det första om den har mikrochip, är det en bortsprungen hund med chip kan den lämnas tillbaka till sin ägare. Om hunden inte har ett mikrochip avmaskas och avlusas den direkt. Om ingen gör anspråk på hunden inom tio dagar vaccineras den, får mikrochip och kastreras sedan innan den kan placeras. Hunden genomgår även en veterinärundersökning med kontroll av blodvärden och inre organ. Den testas för förekommande parasitsjukdomar och om alla tester är negativa får den ett Scaliborhalsband som skydd mot parasiter. När hunden är testad och man konstaterat att testerna är negativa början man göra den i ordning för placering. Från omhändertagandet tar det, inklusive de vaccinationer som görs, ungefär 2 månader innan hunden kan vara klar att resa. För att den ska aktuell för placering i Sverige krävs att hundens leishmaniatest är negativt. Annars får den stanna på gården eller kanske kan den få ett hem i Spanien.

Omhändertagandet av en hund är alltid en omfattande och kostsam process men också framgångsrik då hundarna oftast hittar nya hem.

Efter att SOS Spanien i juli 2019 flyttade till en ny mindre hundgård så finns det plats för färre hundar. Vi har de s.k lifers-hundarna, dvs de som pga sjukdom eller rädsla ej kan placeras som tar upp de flesta platserna. Då SOS jobbar på mindre nivå så kommer vi till största delen hjälpa andra hundgårdar med placering av deras hundar. De kommer då bara till hundgården en kortare tid innan det är dags för resan till Sverige. Det bor även upp till 4 volontärer på gården.

Styrelsen

Styrelsen SOS Animals Sverige 2022
Ordförande: Lena Bjursten
Ledamot: Therese Rantzow, Madelene Karlsson, Pia Molticani, Ann Gustafsson
Suppleanter: Sofia Sundström, Josefin Gustafsson, Jeanette Sjöblom, Eva Ferrari