3 augusti 2020

Toby var en av de hundar som kom till Sverige den 5 juli. Tyvärr så fungerade det inte i familjen utan han fick efter några dagar komma till det fosterhem som han nu befinner sig i – i väntan på ett nytt eget hem. Enligt första familjen uppvisade han ett beteende som de uppfattade som aggressivt och efter att de kontaktat en hundpsykolog så tog de beslutet att de inte längre kunde behålla honom.

Efter att han flyttat till fosterhemmet så har man inte sett något av det beteendet utan han har anpassat sig väl, i början var han lite försiktig inför hemmets andra hundar men det gick över efter några dagar och nu har han inga problem att umgås med dem. Toby älskar att få vara ute på gården tillsammans med de andra hundarna, han sysselsätter sig själv med att krafsa i gräset och leka med stenar, det gillar han. Det är lätt att stressa upp vovvar genom att sätta igång med att kasta bollar osv för att man tror att det är något som gör dem trötta, det har dock motsatt verkan. Meningen var ju att fostermatte skulle jobba med de problem som man haft i första hemmet men då hon inte upplevt något problem alls så är det ju svårt. Det är dock inget som man ska negligera utan det gäller att nya familjen är medveten om att man har sett problem.

Något man kan konstatera nu är att han inte bör (ska) bo i lägenhet utan i ett hem där man har tomt. Det bör inte heller finnas barn i familjen, känns som om man bör undvika allt som kan vara stressande för honom och barn vill alltid ha kompisar hemma så det är naturligt att det blir mer stress.

Denna kille har ju varit mer om mer än tillräckligt redan under sitt liv: Antagligen har han haft ett kärleksfullt hem från början och sedan av någon anledning blivit inlämnad på en ”killing station” med allt vad det innebär. Sedan till Malaga hundgård, med alla dess hundar. Då han var väldigt stressad när han kom dit så kan man nog gissa sig till att han inte varit van vid att bo med hundar tidigare. Det är väldigt mycket som dessa vovvar skall klara av och man ställer nog, oftast omedvetet stora krav på dem.

Så om man nu får önska sig ett drömhem för honom så skulle det gärna vara på landet, eller i alla fall en tomt så han kan mysa där, och inte för många personer i familjen. Långa härliga promenader är något som han verkligen uppskattar, gärna i samband med lite koncentrationsövningar, han verkar vara en intelligent kille som har lätt för att lära. Man får inte heller ”tycka synd” om honom. Det är nog många som när hundarna kommit hit tycker synd om dem, pga deras tidigare liv, detta gör att man kanske låter hunden få lite ”fri uppfostran” och det kan vara väldigt svårt att rätta till när man väl förstår att det är på väg åt fel håll, dvs att det är hunden som bestämmer istället för husse/matte. Toby, liksom andra hundar behöver regler, de mår de allra bäst av.

Vi vill att nya familjen ska bo inom rimligt avstånd från Stockholm. Det är mest praktisk om det av någon anledning inte skulle fungera. Det är också enklare att kunna besöka honom, helst några gånger.

Är ni intresserade av att veta mer om honom så går det bra att kontakta hans fostermatte Lena, på telefon 070-6251525.

 

 

5 april 2020

Toby blev dumpad av sin förre ägare på det lokala hundhägnet där hundar efter en viss tid får somna in. Som tur var räddades han av Malaga hundgård som SOS samarbetar med. Tobys första tid på hundgården var väldigt jobbig. Han var så stressad att han inte lät varken hundar eller volontärer gå nära honom. Nu när det gått en tid har han anpassat sig till kennellivet och har slappt sin stress och kan koppla av.

Det visar sig att han kan flera kommandon och han är mycket lättlärd. Toby går bra i koppel och har även fått vara lös. Kast med boll är en favorit och det är inga problem att ta bollen ifrån honom. Han har inte heller problem med att dela mat och leksaker med de andra hundarna.

Toby söker sig gärna till volontärerna för kel och gos. Att bli kliad i nacken är en annan favorit. Toby delar kennel med fem andra hundar och han har inga problem med någon utav de hundar han har fått träffa. När han fick träffa katterna, genom galler, verkade han inte bry sig, men man kan aldrig säga hur det skulle fungera att bo med katt.

Toby har fått komma med på utflykt och han skötte sig mycket bra. Han har inga problem med att åka bil och man upptäckte att han älskar vatten. När de kastade en pinne sprang han ut i vattnet för att hämta den och sen sprang han gärna tillbaka till vattnet igen.

Toby är ju en seniorvovve men bör förhoppningsvis ha många år kvar – vilka vi hoppas han ska få tillbringa i en egen kärleksfull familj.