Vi söker ett nytt hem till lilla Pincho, nedan en beskrivning från nuvarande matte och även en beskrivning på vilket sorts hem som vi söker till honom. Pincho finns i Stockholm.

Pincho är en superfin kille i behändig storlek. Hans päls glänser, han älskar att nosa efter godis, påminner om att han vill träna och lär sig snabbt. Han har ett tydligt behov av att få jobba med huvudet och skulle säkert gärna jobba med sök på ett mer strukturerat sätt när han får ro i själen. Godis är vägen till Pinchos hjärta, och även det som i bästa fall kan ta sig förbi hans hjärna vid behov. Flocken är enormt viktig för honom och har han alla sina människor med sig så följer han vart man än går (nästan) bara för att få följa med.

Pincho är rumsren, tydlig med att säga till när han vill eller behöver något. Som många spanjorer som fått klara sig själva en tid är han en ihärdig tiggare, hoppar konstant och nafsar i kläderna när han verkligen vill säga dig något. Han vaktar vid okända ljud och är misstänksam på besökare. Han skäller men inte överdrivet. Han låter ofta mer som en katt än en hund och söker sig likt prinsen på ärten till allt som är mjukt och ligger gärna i fåtölj, säng eller soffa men då helst ensam. Han har integritet. Nätterna ligger han i sin bädd bredvid vår säng. När lugnet lagt sig kan han komma och lägga sig i soffan hos mig men helt på sina villkor. Han gosar gärna, ber till och med om det ibland men stannar inte kvar i knät. Man lyfter honom lätt när han byggt förtroende och det är i vissa fall nödvändigt när han låser sig. Han tröstar när barnen gråter

Det Pincho har emot sig är sin brokiga bakgrund som lämnat honom rädd för det mesta. Höga ljud, höjda röster, många människor och stojiga barn han inte känner skickar in svansen mellan benen. Det är så han möter det mesta. Han är i stort behov av tid och tålamod för att släppa fram den gosiga och busiga sötnosen som bor där inne. Detta måste man ta i beaktande när man släpper in Pincho i sitt hjärta.

 

Pinchos nya hem

Pincho skulle må bäst av att bo på landet, hos lugna hundvana vuxna med en trädgård för honom att utforska. Viss träningsvana är önskvärt då kurser i grupp troligtvis inte kommer att fungera. Jag tror att ett hem där han får vara ensamhund vore att föredra. Möjligen att en lugn äldre hund skulle kunna coacha honom. På grund av hans osäkerhet är det svårt att lämna bort honom till andra än de närmaste. Därför behöver hans nya hem ha möjlighet att låta honom vara med på hemmakontoret eller i bilen där han trivs utmärkt numera. Han går gärna långa promenader i lugn miljö men i stan är han livrädd. Trots att han är byggd för det så måste man räkna med att öva med honom om man vill ha med honom på joggingturen.

 

Pinchos historia

Pincho kom till oss 11 mars, 2020. Anledningen till att vi söker nytt hem till Pincho är att han inte mår bra av att bo i stadsmiljö för det första och i en stojig barnfamilj för det andra. Han skulle må bättre i en miljö där han inte ständigt tvingas förbi sina rädslor. Den hunden som hoppar ur bilen på landet är en helt annan än den som hoppar in i stan. Tyvärr har vi inte möjligheten att ge honom det på heltid.

 

När han kom till Arlanda och dagarna därpå blev det alltmer tydgt att Pincho har ett tufft liv bakom sig. Med sina reaktioner har han visat oss att han blivit lämnad, sparkad och slagen även av lite äldre barn vilket lämnat honom traumatiserad. Detta gör att han är väldigt avvaktande mot nya människor. När man väl vunnit hans förtroende öser han sin kärlek. Han är känslig för höga ljud, arga röster och är otroligt känslig för sinnesstämningen hos sina människor. Blir han överraskad hugger han efter handen som varning vilket gör att små barn inte är ett bra sällskap för Pincho. Han är väldigt svår att klippa klorna på. Detta är något vi kämpar med då vi inte vill bidra till mer trauma. Pincho måste gå i sele – halsband fungerar inte då han får panik och snurrar in sig i ett strypgrepp.

 

Då Pincho är mycket försiktig utomhus, framförallt i stadsmiljö har vi fått förlägga all träning i lägenheten där han känner sig trygg. Här har vi tränat sitt, hoppa upp och ner i sängen, tass osv. vilket han tydligt uppskattar. Utomhus är han för rädd för att ta emot godis eller lyssna på kommandon. Långpromenad går i stort sett endast när hela familjen följer med. Vår lägenhet är hans borg. Han kommer inte till dörren som hundar brukar när det vankas promenad utan springer istället och gömmer sig – nästan oavsett hur nödig han är. Att sätta på honom selen är en procedur då han alltid lägger sig på rygg. Därför får han ofta behålla den på under dagen för att bespara både honom och oss obehaget och han verkar inte störas av selen.

 

Pincho är väldigt avvaktande mot andra hundar, vill inte hälsa och undviker kontakt. Han skäller dock inte på dem utan går förbi. Tar andra initiativet till kontakt, gömmer han sig med svansen mellan benen.

 

Då vi sett att Pincho blommar upp när vi är i lantlig miljö utan massor av människor och ljud att ta ställning till, ser vi att han behöver komma till ett hem på landet. Helst med egen trädgård som han kan utforska och med människor som har tålamod att låta honom ta sig an livet i sin egen takt. Han har gott om energi att göra av med när hans rädslor lägger sig. Han älskar att jobba med nosen men jag tror inte att kurser med många hundar är något för honom. Kanske med tiden.

 

Pincho har ätit Zylkene i snart tre månader och det tar udden av hans nervösa energi. Detta får man nog fortsätta med en tid. Vi har även träffat en etolog som har lämnat ett utlåtande och träningsplan för att hjälpa honom. Hon anser att Pincho visar på en grundläggande inre trygghet och att det finns gott hopp om att han blir en fin och trygg familjemedlem med tiden. Han har under de senaste månaderna gått från att inte vilja synas eller höras till att bete sig allt mer som en hund brukar. Han skäller, nosar och gosar. Vi känner att genom att ge Pincho en lugnare miljö där han inte behöver överkomma alla sina rädslor på en gång får han en möjlighet till ett mer harmoniskt liv.