En del av informationen är samma gällande Vaiana och hennes syster Pocahontas.

Vaiana är en av fem systrar som föddes ute på landet. Deras mamma hade tagit sig in i en gård för att föda sina valpar. Ägaren upptäckte dem en dag och fortsatte att mata mamman fast på avstånd. Han kom bara några gånger i veckan. En dag hittades tyvärr mamma-tiken överkörd. Mannen som då sett mamman trodde att det, åtminstone till en del, var en mastin. Då han upptäckte att mamman var död valde han att ta valparna till Malaga hundgård som SOS samarbetar med.

Den första tiden var alla valpar väldigt rädda och satt mest i ett hörn, vilket inte var speciellt konstigt.  Men nu har dom anpassat sig och är nyfikna och framåt precis som valpar ska vara.

Vaiana söker gärna kontakt med volontärerna för kel och gos. Valp som hon är leker hon gärna med sina kennelkompisar och tycker om att leka med leksakerna som finns. Hon har inga problem att dela med sig av varken leksaker eller mat. Vaiana koppeltränas och det går framåt.

Hon är en mycket vacker hund med stor potential. Denna sorts hund ska inte bli någon soffpotatis utan det ska vara ett hem som är villiga att träna med sin hund, både mentalt och fysiskt. Vaiana är inte heller någon förstagångshund utan man bör ha vana vid hundar som kan kräva en del jobb. Nu kan man förstås aldrig på förhand säga hur pass jobbig hennes ”tonårstid” kommer bli men man ska ändock vara beredd på att det kan bli lite extra jobb, det har vi sett ibland. Om det finns barn i hemmet bör de åtminstone vara i skolåldern och uppåt. Man får nog också räkna med att hon inte vuxit färdig ännu, hur mycket större hon kommer bli är förstås svårt att veta.

Vaiana kan vara klar att resa från december