30 Maj 2022

I April 2021 så kom Diego tillsammans med sin bror Carlos till SOS, då vår medarbetare Gill hämtade dem från ett avlivnings-shelter. Oftast vet man inte något om hundarnas liv innan de hamnar för avlivning men vi fick reda på att de levt tillsammans med en psykiskt sjuk kvinna ute på landet. Hon hade fått hundar omhändertagna tidigare och de hundar hon hade fick bo utomhus och fick springa fritt omkring.

Diego var till en början livrädd för allt och alla. Han satt bara i ett hörn i sin kennel eller gömde sig bakom de andra hundarna. Man satte både Diego och Carlos tillsammans med ett gäng stabila, små hundar för att försöka få dom att blomma ut och inte vara lika rädda.

Carlos blev adopterad ganska fort men då Diego var så mycket skyggare valde man att det var bättre att han fick vara kvar på gården så att volontärerna kunde jobba på hans rädslor. Det tog veckor innan Diego slutade gömma sig så fort han hörde eller såg en volontär. Även när de andra hundarna i kenneln var ute på promenad eller hade playtime på gården så satt han kvar i kenneln livrädd.

Tillslut så vågade han sig ut på gården när de andra hundarna var där och lekte. Efter ett tag vågade han sig även på att följa med sina kennelkompisar ut på promenad. Man kunde inte ha honom kopplad, men då han var så rädd för allt så vågade han inte gå ifrån sina kompisar. Även där gick det framåt och under sommaren kunde till sist volontärerna som varit på gården länge att sakta närma sig Diego och få på honom en sele. Än idag gör han på samma sätt så fort han ser selen. Backar in i ett hörn och sitter blickstilla tills selen och kopplet är på.

Idag delar han kennel med fadderhundarna Teija och Ivy som har hjälpt honom något otroligt i utvecklingen. På promenaderna är även fadderhunden Samson med och Diego verkligen ser upp till. När de går bredvid varandra så kan man tro att Diego är världens tuffaste hund, men det är bara för han har sin trygghet Samson med sig.

Diego älskar att simma. När gänget kommer ner till floden så får de springa runt lösa och då springer Diego glatt ut i vattnet. Då han har så korta ben så når han inte botten överallt men simmar glatt på. Man kan inte koppla bort kopplet på honom för då får man inte på det igen, så det har han släppandes efter sig. Anledningen varför man vågar ha honom lös är pga att hans trygghet är de andra hundarna, han vågar inte lämna dem.

Diego är en riktigt söt kille som älskar livet på gården nu. Men då det finns så många andra hundar så kan vi inte ge honom den tiden som han förtjänar och vi har nu kommit fram till att han inte kan utvecklas mer. Han behöver komma till en lugn och trygg familj som kan fortsätta jobba med honom på ett lugnt och tålmodigt vis. Gärna en familj som har en stabil hund sen innan som Diego kan få stöttning ifrån.

Diego kanske aldrig blir hunden som vill ligga i soffan och mysa med sin familj, men med volontärerna som varit på gården en längre tid, vågar han sig ofta fram till och duttar sin nos mot.  Så hos rätt familj så kommer den lekfulla, glada Diego att komma fram, man får bara ge honom tid!

Diego är resklar!

 

OBS! Att tänka på innan ni skickar intresseanmälan:

Familjer som väljer att adoptera en hund från hundgård måste vara beredd på att den information som vi får från hundgården är hur de upplever hunden. En flytt kan ha inverkan på hunden, vilket kan göra att man kanske inte tycker att den information man fått stämmer in. Man måste vara beredd på detta, och också vara villig att jobba med sin nya familjemedlem för att få det som eventuellt inte fungerar direkt ska göra det på sikt.